Historia

Hägges - svensk fikatradition sedan 1956

Hägges startades 1956 av de två kusinerna Thage och Torsten Häggström. Grundplåten var bland annat en travvinst på 750 kr för att köpa ett litet bageri i Domsjö nära dåvarande MODO pappersbruk. De satte ett handklaver i pant hos grossisten för att få råd till råvaror. Kusinernas idé var att komplettera sina respektive talanger. Thorsten tog fram recept på läckra kakor och Thage var en hejare på försäljning och medveten marknadsföring. Till att börja med bakades sockerskorpor, som kördes ut till butikerna runt Örnsköldsvik i en begagnad Austin skåpbil. Försäljningen gick bra och sockerskorporna byttes snart ut mot bland annat Mandelkubb, Artillerikaka och TV-tårta.

1957 jobbade 15 personer på bageriet och de första säljande chaufförerna anställdes. Sakta men säkert expanderade marknaden och de nästkommande åren skickades bror, kusiner, grannar och svågrar ut i landet för att sälja Hägges kakor. Redan 1959 omsatte Hägges en miljon kronor och sortimentet omfattade cirka 60 produkter. I början av 60-talet utarbetades en ny förpackning, en plastbricka med kakor på, överdragen med cellofan. Att leverera kakor till butik i snygga förpackningar visade sig vara en revolution i branschen. Tidigare hade kakorna gömts under disk, eftersom de låg i papplådor som blev flottiga och fula. Men genom att exponera kakorna i snygga påsar i guld och lila så ökade försäljningen, till butiksägarens och bagarnas stora glädje. Hägges fick arbeta för högtryck för att kunna leverera de nya förpackningarna.

Genom bra försäljningsargumentation och snygga förpackningar etablerades kakorna på fler och fler regioner.

Sedan 2010 ägs Hägges av Switsbake och ingår i Givesco Bakery Group. Idag bakas Hägges goda fikabröd i Malmköping.